24. Mini olimpijada

      Komentarji so izklopljeni za 24. Mini olimpijada

Športna zveza Ljutomer je pripravila že 24. MINI OLIMPIJADO za otroke iz vrtcev občine Ljutomer, občine Veržej, občine Križevci in občine Razkrižje. Mini olimpijada je potekala v petek, 31. januarja 2020, s pričetkom ob 8.30 uri v športni dvorani ŠIC Ljutomer. Tekmovanja se je udeležilo sedem okoliških vrtcev, zaradi bolezni so manjkali otroci iz Križevec pri Ljutomeru.

Pred pričetkom iger je bil izveden protokol, kot ga lahko vidimo na olimpijskih igrah: ekipe so se postavile v kolone, ki so stale ena zraven druge. Prvi tekmovalec v koloni je držal tablo z napisom kraja vrtca iz katerega prihajajo. Ob predvajanju himne MOK so nato otroci iz vrtca Veržej prinesli zastavo in olimpijsko baklo. Nato se je prebrala prisega vseh športnikom in s tem se je mini olimpijada uradno pričela. Sledila je napoved dveh posebnih gostov, katera sta se pridružila tekmovalcem: lisjak Foksi in kasač Tinko, nad katerima so bili otroci zelo navdušeni.

Ekipe, ki so bile sestavljene iz šestih tekmovalcev, so se pomerile v petih spretnostnih igrah: štafeta z baklo, velikan gre preko vode, slalomski tek v koloni, vročanje žoge čez glavo in spretnostni poligon. Igre sta pripravila in vodila Tomaž in Gabrijel, ki sta tudi skrbela, da je vse potekalo po pravilih. Otroci so se ob tekmovanju zabavali, kar je tudi namen teh iger.

Sodelovale so ekipe: Muce iz Male Nedelje, Cicibani iz Ljutomera, Cvenske rakovice iz Cvena, Razkriški praljudje iz Razkrižja, Cizajofški vrtečjaki iz Cezanjevcev, Rožice iz Stročje vasi in Najboljši iz Veržeja.

Ko so se vse igre končale in medtem, ko so se seštevali rezultati, pa je sledila še ena dodatna igra, na katero sodelujoči niso bili pripravljeni. Organizatorji so namreč pripravili posebno igro za vse vzgojiteljice, ki so se razdelile v dve ekipi in so tekmovale v spretnostnem poligonu. Ta igra je še posebej razveselila otroke, ki so z bučnim navijanjem vzpodbujali svoje vzgojiteljice.

Ob koncu iger so se ekipe spet postavile v kolone in sledilo je razglasitev rezultatov. Vsi rezultati in točke so se skrbno zapisovali na belo tablo, katero pa sta razposajeni kasač Tinko in lisjak Foksi tik pred razglasitvijo pobrisala in s tem sporočila, da rezultat danes ni pomemben, da so danes zmagovalci prav vsi. Tako so vsi sodelujoči otroci prejeli medalje in spominska darila.

Sledilo je še skupinsko fotografiranje, nato pa so se mladi športniki počasi odpravili nazaj proti vrtcem.

Po končani mini olimpijadi za otroke iz vrtcev je ob 11. uri sledila mini olimpijada za učence in učenke iz OŠ Cvetka Golarja Ljutomer. 25 tekmovalcev je bilo razdeljenih v štiri ekipe: Barcelona, Vlaki, Olimpija in Vragi. Pomerili so se v enakih igrah, kot pred njimi otroci iz vrtcev. Točke in čas tudi tokrat niso bili v ospredju. Otroci so se med igrami zabavali, navijali in se igrali s kasačem Tinkom in lisjakom Foksijem. Na koncu je sledila še dodatna igra, kjer sta se v spretnostnem poligonu pomerila učitelj Srečko in učitelj Robi. Ob bučnem navijanju otrok, sta oba tekmovalca v cilj prispela hkrati. Ker je tudi elektronska naprava za merjenje časa zabeležila enak čas pri obema, sta oba osvojila prvo mesto. Sledila je razglasitev rezultatov in podelitev nagrad najboljšim. Tudi tokrat sta kasač Tinko in lisjak Foksi po koncu vseh iger pobrisala rezultate iz table tako, da so bili zmagovalci vsi in je prav vsak tekmovalec prejel nagrado: medaljo in spominsko darilo.

Ko so se učenci iz OŠ Cvetka Golarja Ljutomer poslovili, pa so na mini olimpijado že prispeli učenci in učenke iz prve triade osnovnih šol. Pet sodelujočih ekip, katere je sestavljalo 12 tekmovalcev, se je pomerilo v enakih igrah, katerim pa so bile dodane dodatne ovire. Tako so se Modri Cvenarji iz Cvena, Zlati orli iz Cezanjevcev, Prleški carji iz Križevec pri Ljutomeru, Plavček iz Veržeja in Prvaki iz Ljutomera po svojih najboljših močeh trudili naloge opraviti kar se da hitro in seveda pravilno, brez kazenskih točk. Po končanih igrah so se v dodatni igri pomerile učiteljice, ki so morali premagati spretnostni poligon. Učenci so se ob tem zabavali in glasno navijali in smejali.

Pred razglasitvijo rezultatov pa sta za presenečenje še tretjič poskrbela kasač Tinko in Lisjak Foksi, ki sta spet izbrisal vse rezultate iz table in tako otrokom prenesel sporočilo, da je pomembno sodelovati in ne zmagati. Tako so prav vsi otroci prejeli spominsko darilo, ekipe pa nagrade.

Čestitke vsem tekmovalcem in tekmovalkam ter njihovim mentorjem za uspešno sodelovanje na 24. mini olimpijadi, kjer so tekmovali po načelih in v duhu olimpijskih iger. Vodilo na igrah je bilo, da ni vedno najbolj pomembno zmagati pač pa je pomembno že samo sodelovanje na igrah, zabavanje, druženje, spoznavanje novih prijateljev in tekmovanje v duhu fair playa.

Športna zveza Ljutomer se za uspešno izvedbo dogodka zahvaljuje Tomažu, Gabrijelu, Dragu, Nejcu, Andreju, Olimpijskemu komiteju Slovenije – Združenju športnih zvez in Matjažu, vsem sodelujočim vrtcem in šolam ter Občini Ljutomer.

Se vidimo spet prihodnje leto!

Športna zveza Ljutomer